Lifestyle
    Next Score View the next score

    quiz

    Boo! Test your Halloween knowledge

    Emily Theis/Globe staff

    To take the interactive quiz, click here.

    1. Though the precise time and place where the term “trick-or-treat” originated is unknown, which syndicated comic strip depicted trick-or-treating in 1951, firmly establishing the activity in American pop culture?

    a. Calvin and Hobbes

    b. Peanuts

    Advertisement

    c. Pogo

    Get The Weekender in your inbox:
    The Globe's top picks for what to see and do each weekend, in Boston and beyond.
    Thank you for signing up! Sign up for more newsletters here

    d. Li’l Abner

    2. The National Confectioners Association estimates that each year, 20 million pounds are sold of which beloved Halloween candy?

    a. Tootsie Rolls

    b. Wax lips

    Advertisement

    c. Twizzlers

    d. Candy corn

    3. What percentage of all candy spending this Halloween is estimated to be on chocolate?

    a. 25 percent

    b. 72 percent

    Advertisement

    c. 66 percent

    d. 94 percent

    4. The word “witch” comes from the Old English “wicce,” meaning what?

    a. Wise woman

    b. Wicked

    c. Wooden furniture

    d. Broomstick

    5. Which one of America’s oldest known vegetables and one of the most widely recognized symbols of Halloween in the US originated in Mexico about 9,000 years ago?

    a. Squash

    b. Rhubarb

    c. Pumpkin

    d. Sweet potato

    6. According to a study by the National Retail Federation, what percentage of Halloween celebrants will make their own costume this year instead of buying one?

    a. 18 percent

    b. 47 percent

    c. 73 percent

    d. 35 percent

    7. The National Retail Federation estimates that nearly how many dollars will be spent this year on pet costumes?

    a. $330 million

    b. $1.5 billion

    c. $120 million

    d. $470 million

    8. Before being altered by costume designers, the mask worn by Michael Myers in John Carpenter’s 1978 horror film, “Halloween,” was originally a model of which actor’s face?

    a. Michael Douglas

    b. Sean Connery

    c. William Shatner

    d. Jon Voight

    9. At the 2012 New England Giant Pumpkin Weigh-Off, a world record was set for the heaviest pumpkin, which weighed in at how many pounds?

    a. 580

    b. 1,995

    c. 2,009

    d. 4,632

    10. Which of the following is the highest grossing horror flick of all time?

    a. “Scream”

    b. “The Exorcist”

    c. “The Silence of the Lambs”

    d. “The Sixth Sense”

    11. Why do we traditionally carve pumpkins for Halloween?

    a. To scare spirits away

    b. To let people know someone’s home

    c. Gourd carving was a staple of early harvest celebrations

    d. To welcome spirits to walk among the living

    12. Around the 1840s, which immigrants helped to disseminate the idea of Halloween?

    a. Italians and Swiss

    b. Mexicans and Guatemalans

    c. Chinese and Vietnamese

    d. Irish and Scottish

    13. In which war did children have to avoid trick-or-treating due to sugar rationing?

    a. WWI

    b. WWII

    c. Vietnam

    d. The Persian Gulf War

    14. What was the jack-o’-lantern originally made from?

    a. Turnips

    b. Squash

    c. Potatoes

    d. None of the above

    15. What was the original name for Halloween?

    a. New Year’s

    b. Hallow Evening

    c. All Hollows Eve

    d. Samhain

    16. According to Guinness World Records, which city has displayed the most lit jack-o’-lanterns?

    a. Salem, Mass.

    b. New Orleans

    c. Keene, N.H.

    d. Wichita, Kan.

    17. Which are the two most common bats found in Massachusetts?

    a. Little gray and big gray

    b. Little brown and big brown

    c. Spotted and hairy

    d. Pocketed free-tailed and big free-tailed

    18. What is celebrated on Oct. 30?

    a. National Folklore Day

    b. Winter Solstice

    c. National Pumpkin Day

    d. National Candy Corn Day

    19. When did Jelly Bean Candy Company start producing candy corn?

    a. 1900s

    b. 1830s

    c. 1790s

    d. 2000s

    20. What is expected to be the No. 1 children’s costume for Halloween 2013?

    a. Witch

    b. Batman

    c. Princess

    d. Devil

    21. How many acres of pumpkins were harvested in the United States in 2012?

    a. 50,200

    b. 47,800

    c. 61,400

    d. 39,500

    22. Which actress made her film debut in “Halloween”?

    a. Jamie Lee Curtis

    b. Sissy Spacek

    c. Jennifer Jason Leigh

    d. Anne Heche

    23. What is a ghoul?

    a. An Old English word for unchained spirit

    b. An evil being that feeds on the dead

    c. Creature said to be loosed from graves on the occasion of a harvest moon

    d. Fanged monster believed to have originated in the Australian Outback

    24. The total amount Americans are expected to spend on Halloween in 2013, according to the National Retail Federation:

    a. $5.1 billion

    b. $7.6 billion

    c. $8.2 billion

    d. $6.9 billion

    25. Seventy percent of Americans will buy Halloween decorations this year. What percentage will buy Christmas decorations?

    a. 66 percent

    b. 67 percent

    c. 68 percent

    d. 69 percent

    26. The tradition of bobbing for apples may have originated when?

    a. As part of a pagan ceremony that included the wearing of animal skins and the cooking of apples

    b. As part of a 19th-century play based on the myth of Narcissus

    c. As part of a fall holiday honoring Pomona, the Roman goddess of trees and fruit

    d. In the Middle Ages, as a children’s game based on the punishment of “ducking,” or dunking, people in water to see if they were witches

    1. B 2. D 3. B 4. A 5. C 6. A 7. A 8. C 9. C 10. D 11. A 12. D 13. B 14. A 15. D 16. C 17. B 18. D 19. A 20. C 21. B 22. A 23. B 24. D 25. D 26. C

    Vanessa Fernandes can be reached at vanessa.fernandes@globe.com. Steph Hiltz can be reached at stephanie.hiltz@globe.com.