Style
    Next Score View the next score

    A basement brought to the next level

    The family basement redesign features a layered feeling with different textures and spaces such as a TV area and a bar.
    Eric Roth
    The family basement redesign features a layered feeling with different textures and spaces such as a TV area and a bar.

    The homeowners craved extra space where they could gather on weekends to relax, watch movies, and play games with their three children. The finished basement of their Wellesley home was a perfect spot for what they had in mind. And while many families like theirs might use their basement in a similar fashion, when it came to aesthetics, the
    homeowners wanted “anything but typical,” says interior designer Tiffany LeBlanc.

    “We wanted to create a cozy, lounge-y feel,” says LeBlanc, who had the moldings and interior doors painted from standard white to a deep blue that matches the Phillip Jeffries navy grass cloth and gold rivet wall covering to exude a warm, enveloping feel.

    There’s a layered feeling to the room: multiple textures were incorporated including cork floors in the seating area. Behind the television, fractured backlit wood panels add another textural dimension. “We didn’t want the TV to be stagnant on the wall and the panels add an intriguing halo affect,” says LeBlanc.

    Advertisement

    The family often spreads out on the ample leather sectional, which has a bench on one side that serves as a perch for those engaged in a game of pool. The table can be topped with a board if players prefer to play ping-pong. Above, a chandelier has shades made out of coconut beads—yet another texture.

    Get The Weekender in your inbox:
    The Globe's top picks for what to see and do each weekend, in Boston and beyond.
    Thank you for signing up! Sign up for more newsletters here

    A pair of Lee Industries upholstered chairs have exposed metal frames with a brass finish that echoes the gold rivets on the wall coverings. “The brass and gold have a warm feel that works for the evening-themed room,” she says.

    A spacious walk-in wine refrigerator has a glass wall and lighting that offers a dramatic view of the bottles. A wet bar is made of streamlined Poggenpohl lacquered cabinetry and counters are Quartzite. The wall behind is clad with reclaimed wood.

    “The wood has a beautiful wax finish so it’s not rough,” LeBlanc says of the unexpected element that combines with so many others to make this basement feel anything but typical.

    Jaci Conry can be reached at jaci@jaciconry.com